Je bent wat je eet

Gezonde voeding

Je bent wat je eet. Dit geldt ook voor onze honden! Gezonde voeding is al lang een hot item, voor onze favoriete viervoeters is er de laatste jaren op vlak van voeding al héél wat veranderd! Al een geluk! De opkomst van verse voeding ( KVV en BARF ) alsook een aantal nieuwe en betere type hondenbrokken hebben al héél wat honden een gezonder en beter leven bezorgd.

Onze ervaringen als voedingscoach, hondentrimmer, gedragsdeskundige en hondenfokker kunnen dit alleen maar bevestigen.

Doffe vacht, schilfers, frequent oorontstekingen roze pootjes zijn één van de meest voorkomende kenmerken van een onjuiste voeding voor de hond. Vooral tijdens de trimbeurten komen deze kenmerken naar boven. Het lichaam van de hond liegt niet. Wanneer wij de mensen dan vragen welke voeding ze hun hond voorschotelen, komt er meestal met héél veel fierheid de naam van een één of ander groot commercieel merk naar boven. Als wij dan vragen waarom ze dit geven verandert de fierheid al gauw naar beginnende twijfel. Deze twijfel neemt alleen maar toe als we nog doorvragen naar de bestanddelen van de voeding in kwestie. Als ik dan samen met de klant één van de merken overloop welke wij aanraden, komt de aap helemaal uit de mouw en is er geen twijfel of discussie meer mogelijk en maken ze al snel de overstap naar één van de door ons aangeboden merken.

Eén van de grootste verschillen is zonder twijfel het aandeel granen/ bindmiddel / zetmeelhoudende bestanddelen. Deze vullen de hond enkel maar en maken de hond dik. Bovendien zijn dit goedkope grondstoffen. Dan nog maar te zwijgen over eventuele kleurstoffen, geurstoffen, bewaarmiddelen en andere additieven. Onderzoek heeft immers bewezen dat er een link is tussen hondenvoeding en ziektes. Enkele van deze ziektes zijn oa: Tandvleesproblemen, huidproblemen, darmklachten, fokproblemen, reuma, gedragsproblemen, kankers, leverproblemen…

Ook de aard van de grondstoffen zijn van groot belang. Zo spreekt het voor zich dat hormonenvrij vlees alléén maar een gunstiger effect heeft op de evenwichtige groei van uw hond. Ook het percentage dierlijk eiwit is liefst zo hoog mogelijk. Honden zijn vleeseters en hebben vooral nood aan eiwitten en vetten als energieleverancier. De juiste type vetten en de vettenbalans ( omega 3 & 6 ) dient dan ook best gerespecteerd te worden.

Om even de fokproblemen verder te bespreken, hebben wij als hobbyfokker alleen maar goede resultaten geboekt met de vers vlees voeding. Onze volwassen honden, welke wij uiteraard van pups af aan bij ons hadden, zijn opgevoed met vers vlees. Dit met steeds goede resultaten op de medische keuring van heupen en ellebogen. Onze eigen pups krijgen reeds op jonge leeftijd vers vlees voorgeschoteld. Onderzoek heeft immers bewezen dat de nakomelingen van Duitse herders, waarvan de ouders beide HD hadden, met gezonde voeding toch goede heupen hadden dankzij de juiste voeding! Ook voor de moederhond geeft dit een betere melkproductie wat zich dan weer vertaald in gelukkigere pups. Wat er in gaat, komt er uit. Investeer daarom best in een goede voeding. Wij als mensen kunnen kiezen wat we eten, onze hondjes niet.

 

OPENINGSTIJDEN

 

Trimsalon gesloten, webshop blijft open

Beste klanten,

Helaas werd het trimsalon opnieuw verplicht tot sluiting op maandag 2 november. Desondanks de berichten in de media en de acties van Gaia weigert de federale overheid dit aan te passen en riskeren zowel wij als u een fikse boete indien we toch open zouden doen. Wij nemen geen nieuwe afspraken aan zolang wij geen zicht hebben op een datum van heropening.

Onze webshop en fysieke winkel blijven echter wel geopend voor het afhalen van voeding.

Bedankt voor uw begrip en hopelijk tot snel!

Groetjes,
Céline en team Arthishoeve