Op naar de hondenweide

Voor iedereen met plezier naar de hondenweide

We kennen het allemaal, of we hebben het wel meegemaakt. We gaan met de hond op uitstap naar de hondenweide. Altijd spannend tot we daar aankomen… hoeveel honden gaan er zijn? Gaat die vervelende hond er weer zijn? Gaat er gevochten worden? Zou die betweter er zijn die zijn hond niet in de hand houdt… Persoonlijk ben ik geen fan van hondenweides!

Als we allemaal even in onze eigen vriendenkring kijken, kennen we allemaal iemand waarvan we zeggen of denken “waarom hebben die een hond aangeschaft?” Los van deze gedachte gaan vele hondeneigenaren vaak enkel met de hond naar de hondenweide omdat hij daar zijn zin even kan doen. In de drukke, haastige maatschappij waarin we allemaal leven en waarin vele hondeneigenaars vaak beide gaan werken, is er vaak niet veel tijd over om met onze lieve viervoeter bezig te zijn. Honden krijgen te weinig aandacht, ze luisteren niet goed en “zijn niet goed onder controle te houden”. In vele gevallen lijkt de hondenweide de ideale oplossing nietwaar? De hond kan er spelen met soortgenoten, hij kan er niet weg en ik laat hem zich uitleven met zijn vrienden en hij valt mij niet lastig of ik heb er geen last van!

Maar…. Waarom is er dan zo vaak spanning op de hondenweide? Dit zowel tussen baasjes als tussen de honden? Welke baasjes leven zich mee in tijdens het moment op de weide? Welke baasjes houden supervisie over hun hond? Welke baasjes zeggen allemaal “mijn hond doet niks?” Welke honden zijn weldegelijk goed opgevoed? Als we gewoon nog maar even kijken in het verschil van mening tussen menig hondentrainer/ gedragsdeskundige/ eigenaar . Laat dan buiten kijf staan dat er geen uniforme manier bestaat om een hond degelijk op te voeden. Eens blaffen is voor de ene eigenaar ok, maar staat voor de andere gelijk aan “jouw hond is agressief en wou mijn hond bijten” en zo zijn er nog tal van andere voorbeelden op te noemen over het gebrek aan of verschil in kennis van hondengedrag..

Bovendien is de fysieke beperking ( omheining) al een mogelijke stressfactor. Honden zijn zich heel bewust van de grenzen welke rondom hen liggen. Bij opbouwende spanning tussen andere honden geeft de omheining extra stress.

Wat is dan het alternatief?

Héél simpel gezegd; zorg dat je hond op een andere gecontroleerde manier aan zijn trekken komt. Een eenvoudige wandeling volgens de etiquette, een toertje mee joggen of fietsen zijn uitstekende manieren om je hond gelukkig te maken. Hier komen natuurlijk vaak andere problemen zoals bv trekken aan de lijn en uitvallen naar boven. Logisch dat het gemak van de hondenwijde hier vaak weer de voorkeur geniet om andere problemen uit de weg te gaan.

Kan een hondenweide dan nooit? Jawel… Maar

  • Zorg ervoor dat je eigen hond eerst in de juiste gemoedstoestand is en breng deze op de juiste manier in de groep.
  • Zorg ervoor dat de andere honden “matchen” met de energie van jouw hond. Wij als mens zitten ook niet graag met eender wie aan tafel. Bij honden is dit net hetzelfde. Niet overeenstemmende energie gaat spanning creëren wat kan resulteren in een beet of gevecht.
  • Zorg ervoor dat de baasjes van de andere honden “controle” hebben over hun hond(en).
  • Elke hond heeft zijn limiet. Ken je hond en bescherm hem of anderen wanneer het TE wordt.
  • Kortom: gebruik het bezoek aan de hondenweide als een extra en niet als de enige manier om je hond beweging te geven.

     

    OPENINGSTIJDEN