Zeg niet zomaar therapiehond tegen elke hond

Stilstaan is achteruitgaan, een quote waar ik als gedragscoach altijd al in geloofd en op ingespeeld heb.

Daarom volg ik jaarlijks verschillende opleidingen om mezelf bij te scholen, mezelf scherp te houden, kritisch te blijven kijken naar mijn eigen werking en vooral met dit alles te blijven streven met een open mind naar verbetering in mijn eigen kunnen als trainer en coach. Ik kies bewust ook eens voor een onderwerp waar ik van nature niet voor zou kiezen. Lees meer hierover in onderstaande blog

Dit jaar koos ik voor de opleiding trainer/ coach voor therapiehond. Deze keuze kwam niet zomaar random voor me. Afgelopen periode ben ik namelijk zelf geconfronteerd geweest met veel rugpijn en daardoor soms ook met momenten die zorgden voor ook een vorm van psychisch lijden ( door de pijn en beperking). Mijn honden waren op dit vlak steeds een belangrijke ondersteuning voor me en ik merkte dat zij een stuk mijn state of mind konden spiegelen naar de rest van mijn gezin toe.

Zowel tijdens de onderzoeken die ik zelf onderging alsook tijdens de consults waarin ik mensen begeleidde, werd het me nog maar eens duidelijk wat voor een kracht de ondersteuning van een hond kan betekenen.

Wat is dan een therapiehond?

Er wordt in de hondenwereld veel gediscussieerd over de al dan niet juiste term van dit type honden.  Andere gebruikte termen zijn hulphond, psychosociale hulphond, Emotional support pet,… Iedereen heeft zo wat een eigen mening hoe het wel of niet zou moeten klinken. Deze eigen mening komt wel vaker voor in de hondenwereld 😉

Het is al langer geweten dat dieren en dus ook honden een positieve werking hebben op het welzijn van de mens. Daarom zie je ook dat dieren op alle vlakken hoe langer en meer hiervoor worden ingezet.

Het komt er op neer dat een “therapiehond” waarover ik schrijf in deze blog, een hond is die de mens psychosociaal ondersteunt. Deze hond is dan ook altijd bij zijn gezin of baasje. Het betreft dus geen hond van een behandelaar die de hond gebruikt in zijn therapie of behandelplan waarbij de hond in sommige aspecten van deze taak wordt gebruikt als ondersteuning maar een hond die de baas dus (altijd) ondersteunt in zijn dagelijkse leven. Deze ondersteuning is er dus vooral op psychosociaal vlak.

Deze ondersteuning gaat dus best heel ver en is eigenlijk oneindig op welk vlak de hond ondersteuning kan bieden voor de mens. Er zijn soms overlappingen waarin deze honden ook lichte taken voor de mensen kan uitvoeren ( wekken uit nachtmerries, medicamentendoosje brengen,…) maar de nadruk ligt eerder op de psychosociale dan op het fysieke ondersteuning.

Tijdens mijn opleiding hebben we ons vooral gefocust op mensen met PTSS ( Post Traumatisch Stress Syndroom), ASS ( Autisme Spectrum Stoornis) en persoonlijkheidsstoornissen.

 

Onmisbare en essentiële ondersteuning

Voor de groep van mensen die onder één van deze vormen lijdt, kan een hond niet zomaar een algemene verrijking bieden. Het is namelijk zo dat een hond een onmisbare en essentiële ondersteuning zal zijn om het leven  van de mens en diens gezin draaglijk, veilig en aangenaam te kunnen maken zijn.

Concrete voorbeelden:

  • Mensen die te maken hebben met een PTSS hebben vaak moeite om zich in drukke plaatsen waar veel geluid, prikkels, mensen aanwezig zijn. Een opgeleide therapiehond wordt opgeleerd zijn/ haar baas hierin te ondersteunen. Bijkomstig wordt de hond een aantal vaardigheden aangeleerd die de baas dan gerust kan stellen en een gevoel van connectie en vertrouwen geven.

 

  • Een gezin met een kind dat lijdt onder ASS kan een therapiehond gebruiken om het gezin en het kind met ASS te ondersteunen. Hoe? De hond spiegelt de emoties/ gemoedstoestand van het kind. Hierdoor kan het gezin en/of het kind leren te anticiperen op de communicatie van de hond. Bovendien levert de hond ten opzichte van kind met ASS een belangrijke ondersteuning om het leed hiervan te verzachten. Daarnaast draagt de hond ook bij om het sociale contact te bevorderen en in hoofdzaak is dit vaak essentieel om het sociale contact mogelijk te maken.

 

Voor mezelf was het dus al heel snel heel duidelijk hoe groot het belang is van een goede therapiehond. In mijn volgende blog meer hierover.

 

OPENINGSTIJDEN

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Invalid Input
Invalid Input