- Details
- Gepubliceerd: 03 december 2021
Gezondheid als eerste vereiste
Op het eerste zicht lijkt het misschien mogelijk om elk ras en elke hond te trainen als therapiehond, in theorie zou dit een optie zijn. In de praktijk is het toch wel net iets anders. Waarom? Lees er alles over in deze blog!
- Enkel een hond die op en top gezond is komt in aanmerking. De opleiding van een therapiehond is namelijk een lang en intens proces. Het vraagt dus veel tijd en moeite om uiteindelijk misschien te kunnen slagen. Een garantie op een ideale gezondheid is dus een must!
- Niet elke hond/ ras is op mentaal en karakterieel vlak voldoende geschikt/ belastbaar ( stressbeheer en energieniveau)
- Niet elke hond heeft aanleg om de connectie en spiegel te kunnen aangaan met een toekomstige baas die lijdt onder één van de bovenvermelde aandoeningen. Er zal dus op alle vlakken een toekomstige click moeten kunnen plaatsvinden ( baas en hond)
- Het welzijn van het dier staat steeds voorop, sommige rassen zijn puur naar genetische formule al niet geschikt voor dit type van “werk”.
- Het belang van een ervaren en deskundig fokker die zowel focust op maximale gezondheid als stabiliteit van A tot Z is hier dus een absolute must. En zoals vaak terecht gezegd wordt: “de goeie honden groeien helaas niet aan de bomen”.
In de praktijk wil dit zeggen dat vaak maar gemiddeld 1 tot 2 pups van een nest in aanmerking komt om de opleiding te starten. Dit is niets nieuws. In mijn eerste jaren in de hondenwereld ben ik gestart met het trainen van een patrouillehond voor de praktijk. Ook daar was gemiddeld maar een klein aantal van de honden in een nest geschikt. Ook in onze eigen fokkerij merken wij vaak grote verschillen van karakter en aanleg doorheen de verschillende nesten heen. Iedere fokker streeft naar een zeker profiel en kwaliteit van zijn honden. Uiteraard is een uniek nest waarin alle pups sterk scoren mogelijk, dit komt eerder zeer zelden voor. Wat is dan de oplossing?
Testen, testen en testen
Hoe vind je een geschikte hond?
Kies een geschikt ras. Dit geeft een zekere genetische voorspelbaarheid naar karakter en energie. Een geschikt ras is ook afhankelijk en op maat van de cliënt!
Testen, testen en nog eens testen! Er zal grondig en specifiek getest moeten worden om zo het profiel van een geschikte pup in kaart brengen. Er zijn verschillende testen die elks hun waarde hebben. De combinatie van het afnemen van verschillende testen door een ervaren deskundige, het advies van de fokker ( ziet de pups dag in, dag uit) en de bewuste keuze voor een bepaald ras zullen dus de geschiktheid en het potentieel van de hond in kaart moeten brengen. Een grote verantwoordelijkheid dus.
In sommige landen gaan ze zelfs zo ver dat ze naar gelang de discipline waarin de hond zal ingezet worden ( ASS, PTSS, assistentiehond,…) zo ver gaan dat ze hier aparte testen voor uitvoeren. Een testing op maat van de toekomst is dus een absoluut begin.
Teamcoaching of interne training?
Na de keuze en selectie van de puppy moet er ook gekozen worden voor een bepaald opleidingsprogramma. Hier zien we hoofdzakelijk 2 keuzes:
- Ofwel wordt er gekozen voor een teamcoachingsprogramma. Dit houdt in dat de puppy meteen naar een gezin vertrekt en van daaruit verder begeleid wordt door een trainer die op een vast tijdstip begeleiding biedt.
- Ofwel wordt er gekozen voor interne training. Dit houdt in dat de hond meteen naar een trainer gaat en dat deze de opleiding grotendeels voor zijn/ haar rekening neemt. De duur van de training is afhankelijk van de noden en wensen van de cliënt.
Een combinatie van beiden kan ook. Nogmaals, gezien de unieke situatie van iedere persoon en/ of aandoening, is het altijd maatwerk en dient dit in overleg te gebeuren tussen het gezin, de trainer en ook soms de andere begeleiding van de persoon ( psycholoog, arts of verzorger). Een pup van 8 weken oud aannemen en “normaal” op voeden is voor vele mensen al een hele klus. Belasting van cliënt en bijkomstig ook de hond in opleiding moet ten allen tijde vermeden worden! De visie van hondengedragstherapeuten is al langer dat de leeftijd tot en met 15 weken cruciaal is om een hond goed te kunnen opleiden, ongeacht de discipline. Goed begonnen is dus half gewonnen!
De toekomst
Wat mij vooral aanspreekt is dat een therapiehond een heel groot en onmisbaar verschil kan maken in de levenskwaliteit van vele mensen. Daarom ben ik zelf volop bezig om op beide pistes een traject uit te werken waarin ik een antwoord kan bieden op zowel de teamcoaching alsook op vlak van de interne training. De belangrijkste vereiste blijft steeds het welzijn van de hond. Komt dit in gedrang, lijdt zowel de hond hieronder maar ook de cliënt die dan niet ten volle kan genieten van zijn levensgezel. Een grote verantwoordelijkheid dus.
Het zelf fokken van Labradors biedt een groot voordeel daar ik zowel als fokker en als trainer aan de bron zit van een goede selectie. Toch moet ik hier waken op mijn objectiviteit en zal in geval van testing en selectie altijd ook een onafhankelijke bron inschakelen. In de toekomst plan ik dan ook de optie om op regelmatige basis een puppy uit een nest te selecteren voor één van de beide programma’s. Met deze plannen hoop ik mensen op termijn te kunnen ondersteunen in het bekomen van een hogere levenskwaliteit van mens en hond.